Misschien wel meegekregen in de nieuwsberichten: “ondergrondse afvalcontainers veiliger voor kinderen“. Ik las deze quote in de ticker tijdens het TV West nieuws, hetgeen werd toegelicht op een teletekstpagina.

Zelf maakten we in Zuidwest al een maand of wat gebruik van de noviteit in Den Haag, tot volle tevredenheid (geen zakken op straat, dus geen meeuwenprobleem en ook de ratten buiten spel) en gezien de tickerkop ook veiliger voor kinderen.

legen van de ondergrondse afvalcontainers in de Wolweversgaarde ©2011 Andrea de Palm

Geïntrigeerd zocht ik de teletekstpagina erbij en werd onaangenaam verrast. Wat bleek namelijk: er werd met deze kop gedoeld op een noodzakelijke verbetering van de veiligheid van de vuilstortcontainer, omdat er een “spelend” kind in geraakt was, dat moest worden gered, vanzelfsprekend.

Op mij kwam de kop dus misleidend over, mede omdat het niet om een gapend gat gaat bij opening van het stortgedeelte, maar de container maakt gebruik van de u wellicht ook bekende Sanitact methode (maandelijkse feestartikelenafvoer op de damestoiletten), waarbij bij opening de bak dicht blijft door een slimme deksel die meedraait en als het ware een presenteerblad zichtbaar wordt om het aangeboden vuil op te leggen, wat bij sluiting van het deksel weer weg kantelt om dan pas te deponeren.

Ik vrees dan ook dat dit spelende kind een handje geholpen is door een ander “spelend” kind – hoe het ook zij, ik hoop dat dit voorval op zich blijft staan.

Verder werd een oplossing gezocht in de vorm van een paslezer (elektronisch vermoed ik) op een mechanische, stroomloze inrichting, of het verzwaren van het deksel, waarbij argeloze gebruikers van de container het risico lopen vingers te verliezen gezien de specifieke mechanische werking, die nu al dit risico met zich meebrengt.

ondergrondse afvalcontainer

ondergrondse afvalcontainer in de Wolweversgaarde, mèt gebruiksaanwijzing! ©2011 Dennis Pronk

Al met al vind ik het een hele verbetering op het aanbieden van huisvuilzakken op straat en aan de ouders van kleine, op straat spelende kinderen, zou ik willen verzoeken de kleintjes bij te brengen dat het geen speelinrichting betreft en ze dus niet zonder begeleiding vuil laten storten.

Verder weet ik een prima, eenvoudige oplossing om ongelukjes te voorkomen met de vuilstortinstallatie en ik nodig Gemeentewerken dan ook van harte uit om hierover contact met mij op te nemen!

Gepubliceerd op 28 november 2011 op DenHaagDirect.nl