Omdat ik op z’n tijd graag een taart bak – tot enthousiasme van mijn vriendin en (schoon)ouders – werd ik aangespoord mee te doen aan de appeltaartenbakwedstrijd, die door Bakkerij Segaar werd georganiseerd ter ere van de opening van de nieuwe vestiging aan de Haagse Alfons Diepenbrockhof.

De jurering en uitreiking van de prijs – een cheque van maar liefst € 500 én opname van de winnende appeltaart in het assortiment van Bakkerij Segaar – vond plaats op de verjaardag van mijn vriendin (wat haar alleen maar enthousiaster maakte).

Nee, mijn “d’Reden appeltaart”, zoals ik mijn creatie inleverde, heeft niet gewonnen. Maar 24 maart 2012 werd een zeer gezellige dag en een voor mijn vriendin memorabele verjaardag – zeker toen ik Haags icoon Fred Zuiderwijk, die het evenement presenteerde, had gevraagd met ons op de foto te gaan.

De taart – of wat er van over was – ging, op aandringen van mijn moeder, weer gewoon mee naar huis en is met smaak opgegeten.

Benieuwd naar de “d’Reden appeltaart”? Je kunt mijn recept hieronder vinden. Natuurlijk hoor ik graag wat je ervan vindt!

d’Reden appeltaart

Ingrediënten

Springvorm 19 cm. (binnenmaat)
Deeg Mengsel
Bloem 300 gr. Appels 1,2 kg.
Bakpoeder 1/2 theelepel Suiker 40 gr.
Suiker 65 gr. Amandelen (gemalen) 45 gr.
Boter 120 gr. Citroensap 1 eetlepel
Eierdooiers 3 stuks (géén wit) Kaneel 1 theelepel
Magere kwark 40 ml. Marsala flinke scheut (ca. 2 eetlepels)

Bereiding

1. Mix bloem met suiker, bakpoeder en mix daarna de boter, magere kwark en eierdooiers er doorheen.
2. Tot een deeg kneden, even laten afkoelen in de koelkast.
3. Meng de appels met de suiker, citroensap, kaneel en vermalen amandelen tot een mengsel. Meng als laatste een flinke scheut marsala er doorheen.
4. Vet een springvorm in met boter.
5. Bekleed de springvorm met het deeg (niet te dik, ca. 7 mm. bodem, 10 mm. rand) met 2/3 van het deeg.
6. Vul de vorm met het mengsel, maak van het resterende deel een deksel en druk deze stevig aan langs de rand.
7. Maak een gaatje in het midden.
8. Bak de taart af op 175° gedurende ca. 1 uur.
9. Laat de taart geheel afkoelen en serveer desgewenst met verse slagroom.

Geniet ervan!