Correct taalgebruik blijft een eeuwige discussie. Sommigen vinden het helemaal niet belangrijk, zolang de boodschap maar overkomt. Maar is dat ook zo? Hoe effectief is een boodschap die rammelt van de taalfouten?

ABN

We hoeven heus niet allemaal Algemeen Beschaafd Nederlands te kunnen spreken en schrijven. Maar het helpt wèl. Natuurlijk, sommige mensen hebben om andere redenen – buiten hun “schuld” – moeite met lezen en schrijven. Maar daar gaat deze blog niet over. In een tijd waarin het heel gewoon is je kennis te etaleren, moet het toch niet zo moeilijk zijn behoorlijk Nederlands te schrijven? Want ook dát heb je op school geleerd.

Veel mensen vergeten het onderscheid tussen spreektaal en geschreven taal, zeker op social media. Niet zo vreemd, want een beetje interactie op social media lijkt ook op een gesprek. Maar je woorden staan wel degelijk zwart op wit en we weten inmiddels dat wat op het internet staat, daar ook blijft staan. Wil je dan over 10 jaar nog geconfronteerd worden met die éne taalfout in je tweet?

Je weet maar nooit wie er meeleest: die opdrachtgever die “iets heeft” met taal, een potentiële nieuwe werkgever, klanten, concurrenten… Zorgvuldig taalgebruik loont!

Boodschap

Je kunt je afvragen of je boodschap wel doeltreffend genoeg is als deze fouten bevat. Je loopt het risico dat je publiek zich concentreert op de fout(en) in plaats van op de inhoud. En dan schiet je goedbedoelde blog of social media post natuurlijk helemaal zijn doel voorbij. Wat kun je daar nu aan doen?

Duidelijke taal

Het klinkt misschien raar, maar weet je zèlf wel goed wat nu eigenlijk je boodschap is? Dat wil zeggen, hoe verwoord je die boodschap nu precies? Probeer eens verschillende schrijfstijlen uit – van eenvoudig tot uitgebreid – en lees de verschillende versies kritisch door. Hoe direct wil je zijn? Dat hangt van je product of dienst af en ook van het medium dat je voor je boodschap gebruikt, maar vooral van je “publiek”, je doelgroep. Duidelijke taal wordt over het algemeen het best gelezen en onthouden.

Doelgroep

Bedenk wie je doelgroep is. Jongeren kijken over het algemeen niet zo nauw. Een “los”, modern taalgebruik is hier zeker op z’n plaats. Maar overdrijf het niet met de modewoorden; je wilt tenslotte niet overkomen als een “oudere jongere”. Kom niet in de verleiding, jongeren naar de mond te praten. Vooral jongeren bedienen zich online van spreektaal.

Bestaat je doelgroep uit professionals, dan loont het zeker de moeite om je boodschap zo helder en zakelijk mogelijk te verwoorden. Deze kritische groep zal zijn mening niet onder stoelen of banken steken. Bij deze doelgroep moet je het juist hebben van een bondige, maar scherpe tekst.

De boodschap is: verplaats je in je doelgroep. Je bent zelf ook kind, ouder, consument… Hoe zou je zèlf het liefst worden aangesproken? Welk taalgebruik overtuigt jou het meest?

Dure woorden

Je moet van goede huize komen om je nog te onderscheiden van je (online) concurrenten. Zorgvuldig taalgebruik kan dan nèt dat verschil maken. Is je doelgroep wat ouder? Dan wordt wat formeler taalgebruik vaak op prijs gesteld.

Maar probeer je boodschap niet te verpakken in “dure woorden”. Houd je teksten duidelijk en praktisch, zodat je om die reden goed wordt onthouden.

Kofschip of fokschaap?

Veel Nederlanders maken dt-fouten. Hoe zat het ook weer met dat kofschip? Of was het toch fokschaap? Op school heb je vast een ezelsbruggetje gekregen, dat je inmiddels al lang vergeten bent. Gelukkig is er hulp.

Op de site OnzeTaal vind je werkelijk álles dat met de Nederlandse taal te maken heeft, maar vooral taaladviezen en taalhulpjes. Kom er even niet uit, dan is het zeker de moeite waard deze site even te bezoeken. Een duidelijke uitleg over wanneer nu een d en wanneer nu een t te gebruiken kun je er ook vinden. Maar ook Wikipedia schiet te hulp met een uitgebreid artikel over de dt-fout.

Oefening baart kunst

Schiet je taalkennis en -kunde tekort, maar wil je wèl graag dat je boodschap goed overkomt? Dan kan het een overweging waard zijn een goede tekstschrijver in de arm te nemen.

Wil je het toch liever zelf (blijven) doen? Controleer dan met een kritisch oog elke blog- of social media post vóórdat je ‘m het wereldwijde web op stuurt. En oefen (veel)!

Oefening baart nu eenmaal kunst, en je zult merken dat je teksten verbeteren als je veel blogs en andere social media bekijkt én je méér en vaker schrijft.

Vraag feedback

Een goede manier om je teksten te verbeteren is om feedback vragen. Of je nu regelmatig blogt of social media posts verstuurt, probeer een “Call To Action” (CTA) op te nemen. Vraag je volgers om reacties, óók over je schrijfstijl.

Geef jezelf de tijd

Blog je niet of nauwelijks maar maak je veel gebruik van social media? Dan is het misschien handig om je social media posts in te plannen, bijvoorbeeld met een social media tool als Hootsuite of Buffer.

Je neemt dan vanzelf wat meer de tijd om goed over je boodschap na te denken en deze zo helder mogelijk én foutloos te verwoorden.

Redigeren

Een andere manier om je teksten te verbeteren is om iemand te vragen om je teksten te redigeren, zoals een collega, een goede vriend(in) of familielid met een goed taalgevoel. Wees niet bang van de rode pen, maar juich deze juist toe en lees je fouten terug. Daar leer je juist van.

Gastbloggen om je schrijfvaardigheid te ontwikkelen

Gastbloggen is een andere manier om je teksten verder te ontwikkelen. Dan worden je teksten vaak geredigeerd door een eindredactie, wat erg waardevol is. Je blogs worden er zeker beter van, maar je moet natuurlijk wèl tegen een beetje (opbouwende) kritiek kunnen. Een (eind)redacteur die zijn/haar vak verstaat kan je helpen je teksten krachtiger te maken door je tips en trucs aan te reiken waardoor je blogs beter gelezen zullen worden.

Tot slot

Taalgebruik zegt niet alleen iets over je opvoeding en scholing, maar ook over je communicatieve vaardigheden. Als je je niet bekommert om een taalfoutje hier of daar, stel je je eigenlijk onverschillig op. Dat is natuurlijk geen goede zaak als je probeert iets aan de man te brengen of je kennis te etaleren.

Dat geldt net zo goed voor online als voor offline communicatie. Wie zorgvuldig met zijn taal omgaat, straalt professionaliteit en daarmee vertrouwen uit.

 

Een iets andere versie van deze blogpost is op 20 maart 2014 gepubliceerd als één van de Online Marketing Tips 2014 op KarelGeenen.nl