Een dagelijkse, actuele mening in 150 woorden. Overwogen, onderbouwd en afgerond. Meer hoefde je eigenlijk niet te lezen.

Arnon Grunberg deed het 2500 keer op de voorpagina van de Volkskrant. Wie treedt in zijn voetsporen? Met hetzelfde observatievermogen en de kunde, ingewikkelde kwesties in luttele woorden te doorgronden?

Hij deelt zijn geheimen in een “AMA” op Reddit. Iedere schrijver heeft zijn proces. “Schrijven is schrappen”, zei mijn vader. Hoe kon hij anders, nadat mijn moeder zijn manuscript tot een folder had gereduceerd?

2500 Voetnoten, ga ‘r maar aan staan. Vrijdag kregen we er 13 – “om het af te leren” en opdat we even vooruit konden. Ik las ze in één ruk uit.

Nu lees ik de vijf beste dappere pogingen. Soms krult mijn mondhoek omhoog. Je moet maar durven (dat doe ik niet). De één is breedsprakig, de ander amusant. Arnon zijn ze geen van allen.

Ik zal hem missen.

 

Gepubliceerd op 16 mei 2018 op SocialWords.nl.